Tilskuerne bærer løberne frem

Nyhed

BERTRAM CHRISTENSEN, Viborg Folkeblad

Det er ikke kun danske maratonløbere, som var i Berlin i weekenden. De havde nemlig også nogle yderst dedikerede heppere med.

Berlin: Et af verdens største maratonløb, Berlin Marathon, blev løbet søndag i de berlinske gader. Mange tusinde løbere var igennem de mere end 42 kilometer på vejene. De mange tusinde mennesker blev heppet, sunget og hujet på vej af alle de mange heppere på ruten. I år har folkebladet fulgt en gruppe af danskere rundt på heppeturen. I løbet af dagen skulle vi rundt til flere steder på ruten for at heppe de danske løbere på vej. Ligesom feltet af løbere spænder bredt, gør feltet af heppere det også. Nogle er med for første gang, mens nogle har været der en del gange. Vores første stop var ved to-kilometermærket. Det var i rundkørslen ved den store Siegessäule - sejrssøjlen. Løberne blev sendt afsted i grupper, alt efter hvilken tid de regnede med at løbe. I den første gruppe var der ingen danskere med - alligevel blev der jublet og givet positive tilråb. Det var både fra vores danske gruppe, men også de mange andre, som havde taget opstilling langs ruten.

KOM SÅ DANMARK!
Vi havde taget opstilling ved udgangen af rundkørslen, hvor vi vidste, at alle løberne ville komme forbi. Da de første rød-hvide trøjer dukkede op, blev der klappet og viftet med de medbragte flag. Hver gang, der kom en dansker forbi, fik de et "kom så Danmark!" med sig - uanset om man kendte dem eller ej. Det virkede da også til, at det var noget, som de danske løbere nød. Der blev i hvert fald vinket, smilet og en gang imellem fik vi et "Danmark!" retur. Takket være smartphones og apps kunne hepperne nemt følge med i, hvordan "deres" løbere klarede sig. Så da vi havde stået en times tid ved vores første destination, begyndte snakken at handle om, hvordan de forskellige løbere klarede sig. Nogle var overraskende hurtige, mens andre skulle til at have lidt fart på.

  

FLERE MENNESKER - FLERE DANNEBROG
Vi skulle også videre, så vi kunne fange løberne igen på ruten. Som hepper slipper man, heldigvis, for at skulle hele ruten igennem, og vi kunne skære en del hjørner. Derfor stod vi klar omkring 21-kilometer mærket, da de første danske løbere kom forbi. Her var der, ligesom på størstedelen af ruten, mange mennesker, og vi kunne da også se flere dannebrog imellem de mange mennesker. Igen var der masser af positive tilråb til alle danskerne på ruten. Både tilskuere og løbere så ud til at blive glade.

MÅLSTREGEN
Stoppet ved 21 kilometer blev dog det sidste for vores gruppe. Her splittedes gruppen for at følge de løbere, som de var rejst derned for at se. Eftersom alle jo ikke løber samme fart, gik folk forskellige steder hen for at heppe videre. Jeg gik mod målstregen. På vejen derhen var ruten fyldt med heppere. Især de sidste to kilometer stod folk tæt. Oppe ved målstregen var det hele én stor fest. Flere tusinde fans var samlet, der var høj musik, og løberne kom trætte og glade over målstregen. Der var mange forskellige reaktioner på at komme i mål. Nogle jublede højt, mens andre begyndte at græde - alle følelserne var i spil. Det er måske også værd at nævne, at der blev sat ny verdensrekord ved Berlin Marathon i år. Kenyaneren Eliud Kipchonge løb ind i tiden to timer, et minutter og 39 sekunder. Det er mere end et minut bedre end den tidligere verdensrekord, som lød på to timer, to minutter og 57 sekunder.