Ekspert: Sådan kommer du i gang igen efter ferien

Hvis du hører til blandt dem, der lod løbeskoene stå urørt i ferien, er det vigtigt, at du passer på benene, når du skal i gang igen. Det fortæller den tidligere danske eliteløber Gitte Karlshøj, der nu beskæftiger sig som fysioterapeut hos Team Danmark.

"Selvom du måske har bevæget dig, cyklet og svømmet på ferien, og konditionen er nogenlunde med, så skal du tænke på, at det ikke er det samme som at løbe. Du har ikke været ude og få de stød i kroppen, som du får, når du løber, og derfor skal man være påpasselig," fortæller Gitte Karlshøj, der på det kraftigste anbefaler, at man laver en plan for, hvordan man kommer tilbage på ret kurs. Og  ikke mindst holder den plan.

"Du kan godt løbe det samme antal gange, som du gjorde før pausen, men det skal være kortere tid og langsommere for at skåne benene. Jeg foreslår generelt, at man begynder på 50-60 procent, og så lægger lidt på hver uge. Det kunne for eksempel være ture af den halve distance, og i anden uge kan man lægge lidt ekstra længde på og måske tage en kort tempo-tur. I tredje uge kan man gå lidt videre frem og så fremdeles. Normalt siger man, at man kun må lægge ti procent ekstra på sin træning om ugen - og du skal i hvert fald ikke vende tilbage og præsentere din krop for hele chokket på en gang," konstaterer Gitte Karlshøj.

Et af problemerne ved den manglende træning er, at sener, muskler og knogler også har holdt ferie fra de mange stød, løbet giver, og når det kombineres med den tilbagevendte løbers motivation og iver for at komme i gang igen, kan det gå helt skævt. Kroppen siger nemlig ikke nødvendigvis fra i tide.

"Det er en fejl, som både eliteløbere og motionister laver: De føler sig udhvilede og friske, og er mentalt klar til at komme i gang igen. Og når det kommer til overtræning, kan det være for sent, når du opdager det. Lidt muskelømhed er ok, men der skal ikke være sener eller knogler, der gør ondt. Hvis der er det, så skal du holde igen," siger Gitte Karlshøj, der i det hele taget maner til ro i genoptrænings-fasen.

"Grundlæggende kan man sige, at det tager dobbelt så lang tid at komme tilbage til sin forhenværende form, som man har været væk fra aktiviteten. Så hvis man ikke har rørt sig i tre uger, så tager det seks uger, før man er tilbage på samme niveau som før pausen," siger Gitte Karlshøj til marathon.dk.

Løbeavisen lever i bedste velgående elektronisk. Hvis du vil opdateres med alle vores nye rejsetilbud, gode tips og tricks til løbere på alle niveauer.Tilmeld